Reklama

Zdecydowanie, te ciasteczka to hit tego miesiąca. Bardzo sprawdziły się podczas naszego wypadu do Doliny Chochołowskiej. Nie są kaloryczne a zaspokajają nasze potrzeby na słodkie ;)

Składniki na 16 sztuk

¾ szklanki cukru muscavado (można zastąpić zwykłym lub trzcinowym)
1/2 szklanki oleju
1 jajko
1 białko jaja kurzego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1¼szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka bakalii
Wykonanie:
1. Cukier i olej ucierać mikserem około 5 minut. Dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy. Miksować jeszcze 2 minuty.
2. Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać.
3. Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką.
4. Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około 15 minut aż będą złote. Wystudzić.

ciasteczka owsiane Anioły w Kuchni