Reklama

To była miłość od pierwszego wejrzenia. Gdy go zobaczyłam w Magazynie Kuchnia od razu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze mało kaloryczny – jogurt i owoce plus trochę cukru, który zawsze możesz pominąć;)

Składniki;

50 dkg truskawek,

50 dkg oczyszczonego ,obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru,

2 łyżeczki żelatyny,

1/2 szklanki cukru,

3 szklanki naturalnego jogurtu,

3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych /wg. mnie można pominąć i ja tak zrobiłam/,

Wykonanie;

Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach wody. Rabarbar zasypujemy cukrem, zalewamy 1/2 szklanki wody i rozgotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Studzimy. Po tym czasie miksujemy i dodajemy jogurt. Mieszamy. Mrozimy w zamrażarce, co 15 minut mieszając. Jeżeli robicie torcik z opcją z herbatnikami to wykładacie dno tortownicy pokruszonymi herbatnikami. Na tej warstwie rozsmarowujemy masę z zamrażalnika. Przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godz. Podajemy z truskawkami:)

truskawki_rabarbar