Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Ciasto ucierane z borówkami

BLOG anioly banner

Środek lata a to oznacza, że nadszedł czas na borówki. Są wszędzie….ale cena tego roku zwala z nóg przynajmniej w naszym rejonie.A my mamy jeszcze tyle pomysłów na wykorzystanie ich. Cóż mimo to jak tu się nie skusić:) Ciasto jest szybkie i banalnie proste…takie lubię;)))

ciasto
Fot. Tomasz Nobilec

Składniki;

1,5 szklanki mąki tortowej,
3/4 szklanki cukru,
3 jajka,
1/2 szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka borówek,

Wykonanie;

Jajka ubijać mikserem z cukrem około 10 min, potem pomału wlewać oliwę i znowu ucierać pięć minut. Mąkę zmieszać z proszkiem i dodawać do masy mieszając już łyżką, nie mikserem, wylać do blaszki 20×20 cm. Położyć na wierzch owoce nie za dużo około 1 szklanki. Piec 180 stopni około 40 minut.