Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Quiche z zielonymi szparagami

Reklama

BLOG anioly banner

quiche
Fot. Tomasz Nobilec/TN Foto

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;)

Składniki;

15 dkg mąki,

7 łyżek masła,

sól,

2 szalotki,

70 dkg zielonych szparag,

2 łyżki masła,

100 ml białego wytrawnego wina,

1/2 pęczka natki pietruszki,

200 ml płynnej śmietany,

4 jajka,

sól, pieprz,

Wykonanie;

Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Szalotki smażymy na maśle ok 10 minut. Zalewamy winem i smażymy jeszcze 3 minuty. Przelewamy do naczynia ze szparagami, dodajemy posiekaną pietruszkę.Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Zalewamy szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki szparag układamy na wierzchu tarty. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok.30 minut.

źródło: „Moje wypieki”

 

 

 

 

 

 

Reklama