Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Tarta z mozzarellą i pomidorami

BLOG anioly banner

Zapraszamy na cykl ” Majówka z Aniołami”. Na początek pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:)

tarta
Fot. Tomasz Nobilec/TN Foto

Składniki:

1,5 szklanki mąki

100g zimnego masła,

1 jajko,

2 łyżki zimnej wody,

łyżeczka soli,

6 świeżych pomidorów,

3 kule mozzarelli,

1 duża cebula, lub 3 dymki,

łyżka oliwy z oliwek,

oregano, zioła prowansalskie, bazylia,

sól, pieprz

Wykonanie;

Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi.