Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Chleb oliwkowy

apetyczna_blog

Dopracowałam przepis, aż wyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami od Hiszpańskich Delikatesów. Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb.

Składniki na dwa bochenki:

40 dag mąki razowej
40 dag mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 litra mleka
4 dag świeżych drożdży
10 dag oliwek Babuni
2 pełne łyżki pestek słonecznika

Wykonanie:

1. W szklance mleka rozpuść drożdże i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej obydwa rodzaje mąki, dodaj sól i wymieszaj.
2. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika przez ok. 2 minuty. Drożdże z mlekiem oraz resztę mleka połącz z mąką i słonecznikiem. Oliwki pokrój w plastry i dodaj do reszty składników. Wyrób ręcznie ciasto przez kilka minut. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
3. Foremki wysmaruj olejem i napełnij wyrośniętym ciastem do połowy, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika natnij wierzch chlebów bardzo ostrym nożem w kratkę i oprósz mąką.
4. Piekarnik rozgrzej do 220 C i piec przez 30 minut, następnie obniż temp. do 180 C i piecz jeszcze 25 minut. Upieczone bochenki przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia.

oliwkowy5