Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Drożdżówki z kokosową kruszonką

apetyczna_blog

Domowe pachnące drożdżówki z pyszną kokosową kruszonką :), spróbujcie zrobić je sami!. Kokos dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

Składniki na ok. 15 sztuk:

1 kg mąki pszennej

5 dag świeżych drożdży

600 ml ciepłego mleka

20 dag cukru

10 dag masła

szczypta soli

Kruszonka:

10 łyżek wiórków kokosowych

7 dag masła

7 dag cukru

15 dag mąki

Do posmarowania:

1 żółtko

2-3 łyżki mleka

drożdżówki1

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski, na środku mąki zrobić wgłębienie. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Wlać rozczyn do mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

2. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać ciepłe mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ok. 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0.5 cm.

3.Wykrawać owalne lub okrągłe drożdżówki . Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.

4. Przygotować kruszonkę. Masło, kokos, mąkę, cukier zagnieść. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować przygotowane wykrojone ciasto, obficie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.