Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Ryba w galarecie z limonką

apetyczna_blog

Pstrąg w galarecie na rybno – warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy. Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni, zajrzyjcie!.

Składniki:

1 świeży pstrąg
1/2 limonki
natka pietruszki
sól
pieprz

Bulion:

2 szklanki wody
1 marchewka
po kawałku selera, pora, pietruszki
po 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
listek laurowy
sól
pieprz
4 łyżeczki żelatyny
głowa, płetwy i kręgosłup z ryby

1. Sprawiamy rybę, wykrawamy filety bez skóry, resztę ryby dokładamy do bulionu warzywnego.

2. Bulion przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny, odcedzamy przez bardzo drobne sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę i ok. 2-3 łyżeczek soku z limonki, dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia.

3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety pstrąga skrapiamy świeżym sokiem z limonki.

4. Przygotowujemy formę, wlewamy do niej tężejący bulion, układamy świeżą natkę pietruszki, marchew w plasterkach oraz kawałki filetu ugotowane na parze. Ostawiamy do wystudzenia i zupełnego stężenia.

pstrąg15

Reklama