Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Ciasto drożdżowe z kruszonką

BLOG anioly banner

Mieliśmy z mężem ochotę na ciasto drożdżowe, więc pomyślałam czemu nie;)  Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jedno z najlepszych ciast na świecie. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Miękkie, puszyste…zapach pachnącego ciasta, który roznosi się po całym domu;) Tak tak kochamy ciasto drożdżowe;)

Składniki;

4 szklanki mąki,

pół kostki drożdży,

6 łyżek cukru,

2 jajka,

1 szklanka mleka,

rodzynki,

4 łyżki margaryny,

szczypta soli,

jajko do posmarowania ciasta,

 Składniki na kruszonkę;

4 łyżki margaryny,

3 łyżki cukru,

pół szklanki mąki,

Wykonanie;

Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Ucieramy składniki.Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy margarynę z reszta mleka. Studzimy. jajka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rodzynki.Dodajemy do maki ubite jajka i roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze trochę wyrabiamy i wkładamy ciasto do foremki. Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę do momentu aż zrobią się grudki.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.

blog Anioły w Kuchni
Fot. Tomasz Nobilec/TN Foto

 

 

 

 

Reklama