Strona główna Wiadomości

Turcy inwestują w gastronomię. Dwie nowe restauracje w mieście

restauracje w Sączu
W dawnym Imperialu trwa remont. W witrynach nowy dzierżawca reklamuje swój pobliski lokal z kebabem. Fot. Janusz Miczek / Twój Sącz

Nieczynna od trzech lat restauracja Imperial ma z końcem kwietnia znów otworzyć swoje podwoje. Lokal po słynnej niegdyś knajpie wydzierżawiła należąca do obywatela Turcji spółka Star Kebab Pizza. W tym samym czasie na Rynku ma zacząć działać kolejna restauracja prowadzona przez tureckiego Kurda.

Hotel „Imperial” z ekskluzywną restauracją powstał przy Jagiellońskiej 14 jeszcze pod koniec XIX wieku. Od tego czasu lokal (prowadzony przez różne osoby i instytucje) działał nieprzerwanie aż do końca lutego 2012 roku (więcej o Imperialu), kiedy to wyprowadził się ostatni dzierżawca (prowadził działalność pod szyldem Restauracja Imperial, Pizzeria Sorpresa i Cafe Imperial).

Od tego czasu już kilkukrotnie wynajmowano parter kamienicy przy ul. Jagiellońskiej 14 (całość należy do Sądeckiej Agencji Rozwoju Regionalnego), gdzie miała być kontynuowana działalność gastronomiczna, ale najemcy wycofywali się po kilku miesiącach. Potem sama SARR zamierzała dokończyć rozpoczęte przez najemców prace i samodzielnie otworzyć restaurację, ale i tę koncepcję zarzucono. Ostatecznie znowu wrócono do pomysłu wynajęcia ponad 200 metrów kwadratowych powierzchni.

Umowę na okres 10 lat podpisano z Star Kebab Pizza sp. z o.o. To firma, która od kilku lat prowadzi lokal Star Doner Kebab i Pizza przy ulicy Szwedzkiej (w niegdysiejszym kasynie milicyjnym a potem restauracji Triada). W lokalu ma być prowadzona restauracja. – Jako zabezpieczenie wynajmujący wpłacił dwumiesięczną kaucję gwarancyjną. Zastrzegliśmy także, że słowo „imperial” ma pozostać w nazwie lokalu – poinformowała nas Sądecka Agencja Rozwoju Regionalnego. Według informacji posiadanych przez SARR lokal zacznie działać jeszcze w kwietniu.

Jak udało nam się dowiedzieć za kilka tygodni w mieście ma zostać otwarta jeszcze jedna restauracja prowadzona przez tureckiego Kurda zatrudniającego też kucharzy-Kurdów. Obecnie trwają prace adaptacyjne w lokalu przy Rynku 18 (do niedawna było tu Centrum Odzieżowe). Lokal oprócz oryginalnego tureckiego kebaba ma serwować także inne potrawy, także kuchni polskiej.

 

 

Reklama