Strona główna Wiadomości

Gastronomiczne premiery i powroty

Lody Miś lokale gastronomiczne
Po trzydziestu latach przerwy na Lwowską wróciła lodziarnia Miś. Fot. TK / Twój Sącz

Przybywa lokali gastronomicznych w centrum Nowego Sącza. W sobotę na Jagiellońską powróciła nazwa Imperial a na ul. Lwowskiej znów można kupić lody Miś. Z kolei w Rynku w ostatnich tygodniach otwarto dwa całkiem nowe lokale.

W sobotę o 10 rano miała otworzyć swoje podwoje Imperial Italian Cafe` & Restaurant (w południe personel informował, że czynne będzie od późnego wieczora). „W wyremontowanych, ekskluzywnych wnętrzach znajdziecie Państwo miejsce serwujące najlepsze dania kuchni włoskiej, oraz doskonałe wina wprost ze słonecznej Italii. Stawiając na wysoką jakość obsługi zapewniamy niepowtarzalną atmosferę towarzyszącą każdej wizycie” – zapowiadają nowi dzierżawcy lokalu przy ul. Jagiellońskiej 14.

Hotel „Imperial” z ekskluzywną restauracją powstał jeszcze pod koniec XIX wieku. Od tego czasu lokal (prowadzony przez różne osoby i instytucje) działał nieprzerwanie aż do końca lutego 2012 roku, kiedy to wyprowadził się ostatni dzierżawca (prowadził działalność pod szyldem Restauracja Imperial, Pizzeria Sorpresa i Cafe Imperial).

Sądecka Agencja Rozwoju Regionalnego do której należy cała kamienica podpisała umowę na wynajem lokalu na 10 lat ze Star Kebab Pizza sp. z o.o. To firma należąca do obywatela Turcji, która od pięciu lat prowadzi lokal Star Doner Kebab i Pizza przy ulicy Szwedzkiej, a od kilku tygodni także przy ul. Lwowskiej. SARR zastrzegła w umowie, że w nazwie nowej restauracji musi być słowo „imperial”.

Nowy Sącz lokale gastronomiczne Imperial
Imperial (prawie) gotowy na przyjęcie gości. Fot. TK / Twój Sącz

Po ponad trzydziestu latach nieobecności na rynku, od soboty znów można skosztować lodów Miś – i to pod tym samym adresem, co kilkadziesiąt lat temu – przy Lwowskiej 12.

Historia firmy Miś sięga początku lat 50., gdy Henryk Bartkowski rozpoczął sprzedaż lodów z wózka. Po kilku latach właśnie przy Lwowskiej otworzył lodziarnię, do której zawsze ustawiała się długa kolejka.

– Do dziś Lody te są uznawane przez wiele osób które pamiętają tamte czasy za najlepsze sprzedawane w Nowym Sączu. Lodziarnie zamknięto na początku lat osiemdziesiątych z powodu ustroju oraz braku dostępu do surowców potrzebnych do produkcji – czytamy na stronie internetowej („Lody Miś tradycyjne – wyrób własny”) firmy, którą prowadzi obecnie Krzysztof Bartkowski.

Lodziarnia zapewnia, że współczesna produkcja oparta jest na tych samych recepturach i składnikach, jakie w Lodach Miś stosowano kilkadziesiąt lat temu.

 Oz Urfa Kebap Nowy Sącz lokale gastronomiczne
Fot. TK / Twój Sącz

Od kwietnia przy Rynku 18 działa „Oz Urfa Restauracja Kebap”. Lokal prowadzony jest przez Kurda i oferuje dania tradycyjnej kuchni kurdyjskiej. Oprócz dużego wyboru kebaba, baraniny z grilla czy sałatek, lokal chce przyciągnąć klientów także godzinami pracy. Otwarty jest już od godziny 8 rano i w tygodniu działa do 1 w nocy a w weekendy nawet do 4 nad ranem.

Na tej samej ścianie Rynku, w kamienicy z numerem 22 (na rogu z ul. Piotra Skargi) w połowie maja otwarto lokal Bobby Burger. To 21. knajpka tej sieci w Polsce, tworzonej zaledwie od 2013 roku.

bobby burger nowy sącz lokale gastronomiczne
Fot. TK / Twój Sącz

„Dajemy przyjemność i budujemy klimat, który tworzy z naszych lokali coś więcej niż miejsce, w którym szybko można zjeść. Chcemy być niepokorni, dynamiczni, otwarci- tak jak kultura miejska, z której wyrastamy. Chcemy aby burgery wróciły do korzeni- stały się potrawą dla każdego, na którą wszystkich stać. Tworzymy coś nowego” – obiecują twórcy sieci Bobby Burger.

Od dawna w centrum miasta można obserwować częste zmiany jeśli chodzi o nazwy lokali, ich właścicieli (lub najemców) czy ofertę. Na przestrzeni kilkunastu miesięcy zamknęły się m.in. Piwnica pod Ślepowronem (a potem działająca na jej miejscu zaledwie kilka miesięcy restauracja U Sułków), Meksykańska i Beer Factory. Otwarto z kolei Trattorię da Sandro (prowadzoną przez Włocha), 0,7 Zgłoś się! przy Rynku, Sultan Kebab (otworzył go także obywatel Turcji, na miejscu Carpe Diem przy ul. Dunajewskiego), Portofino na Lwowskiej (wcześniej U Zosi), Q-sushi na ul. Narutowicza a o dwa piętra rozbudowano La Rocca przy Szwedzkiej.

(JO)

Reklama