Strona główna Twoje miasto

International Cooking Day

Za nami kolejna, 16. edycja wydarzenia International Cooking Day, w trakcie którego studenci WSB-NLU oraz programu Erasmus+ po raz kolejny udowodnili, że lubią kuchnię międzynarodową  i mają wielkie serca.

W wydarzeniu udział wzięło 10 „cooking teams” z Niemiec, Turcji, Kazachstanu, Chin, USA, Maroko, Ukrainy, Afryki Południowej, Hiszpanii oraz Polski. Nasi studenci reprezentujący różne narodowości przygotowali tradycyjne potrawy typowe dla regionu świata, z którego pochodzą. Dania były różnorodne, począwszy od  zup, dań mięsnych i wegetariańskich, a skończywszy na słodkich pysznościach. Serwowano je na zimno i na gorąco.

Do wykonania potraw wykorzystano między innymi 15 kg produktów mięsnych, 8 kg produktów zbożowych, 10 kg warzyw,  8 litów produktów mlecznych oraz różnorakie przyprawy, które stanowiły ich nieodłączny składnik.

Przedsięwzięciu jak zawsze towarzyszył szczytny cel charytatywny czyli zbiórka pieniędzy na leczenie chorych dzieci. W tym roku akcja miała na celu wsparcie rehabilitacji Przemka Jankosza – podopiecznego Stowarzyszenia Sursum Corda.

Miło nam poinformować, że w trakcie tegorocznej edycji International Cooking Day wydano ponad 300 porcji przepysznych dań, a w skarbonkach znalazło się 1 370 złotych i 36 groszy, które zostały przekazane Stowarzyszeniu Sursum Corda.

Wielkie podziękowania dla studentów za wspaniałe, wspólne gotowanie, piękną prezentację potraw oraz chęć niesienia pomocy chorym dzieciom.

tekst i zdjęcie nadesłane przez Wyższą Szkołę Biznesu – National Louis University

Jeśli chcesz poinformować mieszkańców Nowego Sącza o jakimś wydarzeniu, podzielić się przemyśleniami, uważasz, że dzieje się coś ciekawego, interesującego, intrygującego albo niepokojącego czy bulwersującego – opisz to, zrób zdjęcie, nagraj film i przyślij na redakcja@twojsacz.pl Najciekawsze materiały publikujemy w rubryce Twoje Miasto.

Reklama