Reklama

Kasza jaglana jest moją ulubioną i często króluje na moim stole. Zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm, ale warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej…

Składniki:

1 szkl. kaszy jaglanej
½ czerwonej papryki
1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii
1 por (jasna część), lub 1 cebula
natka pietruszki, 1 jajko
przyprawy
olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, przyprawić i ostudzić. Kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Według mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego:)

kotlety z kaszy

Reklama