Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Makowiec z bakaliami

BLOG anioly banner

Niech ten nasycony bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów. Wszystkiego najlepszego!!!

Składniki:

500 g suchego maku

1 litr mleka

0,5 szkl. miodu

3 jabłka

0,5 szkl. cukru pudru

120g miękkiego masła

6 jajek

3 łyżki likieru amaretto

100g płatków migdałowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

bakalie (orzechy, rodzynki)

2 gorzkie czekolady na polewę

płatki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:

Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie.

Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej średniej wielkości blaszkę i piec w 175 stopniach około godziny.

Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekorować płatkami kokosowymi.

anioly3
Fot. Tomasz Nobilec/TN Foto

 

 

 

Reklama