Strona główna Wiadomości

Oświadczenie majątkowe prezydenta miasta. Nowak ujawnił, na co pożyczył 400 tys. zł

Prezydent Nowego Sącza Ryszard Nowak uzupełnił swoje oświadczenie majątkowe za 2017 rok i podał, na co przeznaczył 400 tys. zł pożyczki. Wcześniej informował jedynie, że  zaciągnął pożyczkę „od osoby prywatnej”, w związku z czym pojawiły się wątpliwości, czy powinien ujawnić cel pozyczki.

Według Wydziału Prawnego i Nadzoru Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie, złożone pod koniec kwietnia 2018 obowiązkowe oświadczenie majątkowe prezydenta Nowaka „budziło wątpliwości”. Chodziło o nie ujawnioną informację w związku z jakim zdarzeniem pożyczka została wzięta. – Powinna być podana taka informacja. Zwrócimy się do prezydenta o uzupełnienie oświadczenia majątkowego – mówił nam przedstawiciel UW w Krakowie Rafał Wawrzynek w czerwcu, kiedy opisywaliśmy sprawę.

Oświadczenie majątkowe prezydenta miasta: Nowak nie miał podwyżki. I pożyczył aż 400 tysięcy złotych

Chodziło o rubrykę „zobowiązania pieniężne o wartości powyżej 10 000 złotych, w tym zaciągnięte kredyty i pożyczki oraz warunki, na jakich zostały udzielone (wobec kogo, w związku z jakim zdarzeniem, w jakiej wysokości”, w której prezydent napisał: „400 000 pożyczka od osoby prywatnej (akt notarialny z dnia 17.05.2017 r. Repetytorium A Nr 4020/2017)”

Prezydent w czerwcu nie odpowiedział na pytania naszej redakcji dotyczące pożyczki. – Pan prezydent wypełnił obowiązek. Złożył oświadczenie majątkowe zgodne ze stanem faktycznym. Pomimo tego, że jest osobą publiczną ma prawo do prywatności – odpisała wówczas w imieniu prezydenta Małgorzata Grybel, kierownik jego kancelarii.

Jak się okazuje, prezydent kilka tygodni później przesłał wojewodzie małopolskiemu uzupełnienie zeznania majątkowego za 2017 rok.

Dokument został właśnie opublikowany w Biuletynie Informacji Publicznej. Wynika z niego, że pożyczka w wysokości 400 tys. zł została przeznaczona na zakup mieszkania dla córki prezydenta Nowaka. – Kupiłem mieszkanie dla córki w Krakowie – doprecyzował Ryszard Nowak w rozmowie z serwisem twojsacz.pl.

W 2017 roku prezydent Nowego Sącza zarobił prawie 155 tys zł brutto. W oświadczeniu za ubiegły rok Ryszard Nowak wykazał dom o wartości 600 tys. zł oraz oszczędności w wysokości 220 tys. zł (podobnie jak dom to współwłasność małżeńska).

Oświadczenie majątkowe prezydenta
Pismo prezydenta do wojewody