Wiele osób chce jeść i piec chleb domowy, ale twierdzą, że to trudne… Obalamy ten mit :)

Składniki;

Reklama

30 dag maki pszennej,
200 ml mleka,
łyżka cukru,
2 dag drożdży,
łyżeczka soli,

Wykonanie;

Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z solą, dolej ciepłe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.

Starannie wyrób, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na stolnicę wysypana mąką, chwilę je zagniataj, następnie uformuj wałek długości formy. Przełóż go do formy i przez środek zrób na powierzchni podłużne nacięcie. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min do wyrośnięcia.

Piecz w 180 st. około 45 minut.

chleb pszenny

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj