Wiele osób chce jeść i piec chleb domowy, ale twierdzą, że to trudne… Obalamy ten mit :)
Składniki;
Reklama
30 dag maki pszennej,
200 ml mleka,
łyżka cukru,
2 dag drożdży,
łyżeczka soli,
Wykonanie;
Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z solą, dolej ciepłe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.
Starannie wyrób, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na stolnicę wysypana mąką, chwilę je zagniataj, następnie uformuj wałek długości formy. Przełóż go do formy i przez środek zrób na powierzchni podłużne nacięcie. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min do wyrośnięcia.
Piecz w 180 st. około 45 minut.
Reklama










![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
