Na koniec sezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu „Z cukrem pudrem”.
Składniki;
Reklama
100 gramów świeżych drożdży
1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
1 szklanka oleju
4,5 szklanki mąki pszennej
kruszonka:
100 gramów masła
1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
750 g truskawek
Wykonanie;
Mieszamy mleko i drożdże. Dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy oraz olej. Składniki mają się połączyć. Na płyn wsypujemy mąkę. Nie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blaszkę. Układamy truskawki. I robimy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki. Posypujemy nią wierzch. Pieczemy w 170 stopniach około 55 minut.
Reklama








![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)

![RobimyCośWięcej: „Rozpalamy noc” [VIDEO] teledysk „Rozpalamy noc", stworzony przez wolontariuszy inicjatywy RobimyCośWięcej z Nowego Sącza](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/maxresdefault-1-100x75.jpg)