Reklama

Na koniec sezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu „Z cukrem pudrem”.

Składniki;

Reklama

100 gramów świeżych drożdży
1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
1 szklanka oleju
4,5 szklanki mąki pszennej

kruszonka:

100 gramów masła
1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

750 g truskawek

Wykonanie;

Mieszamy mleko i drożdże. Dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy oraz olej. Składniki mają się połączyć. Na płyn wsypujemy mąkę. Nie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blaszkę. Układamy truskawki. I robimy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki. Posypujemy nią wierzch. Pieczemy w 170 stopniach około 55 minut.

IMG_1859

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj