To ciasto to kwintesencja letnich wypieków. Szybkie i proste w przygotowaniu. Lekkie i nie bardzo słodkie.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
16 łyżek oleju
8 łyżek wody
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
750 g malin
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Maliny umyć i zostawić na sicie żeby odciekły. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Po tym czasie do masy wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia (cały czas miksując), następnie kolejno wmiksować wodę i olej.
Prostokątną blaszkę (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wlać ciasto, na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.








![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)

![RobimyCośWięcej: „Rozpalamy noc” [VIDEO] teledysk „Rozpalamy noc", stworzony przez wolontariuszy inicjatywy RobimyCośWięcej z Nowego Sącza](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/maxresdefault-1-100x75.jpg)
