Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Drożdżowe z gruszkami

BLOG anioly banner

Reklama

Czujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak…Jesień to jabłka, gruszki, dynie…itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.

Składniki;drozdzowe

25 g drożdży,
210 ml mleka,
70 g cukru,
2 jajka,
50 g masła,
500 g mąki,
szczypta soli,
gruszki,
sok z cytryny
Wykonanie;

Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy w nim cukier. Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut/ do suchego patyczka/.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj