Już niedługo Święta… Jeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu.
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej,
0,5 szklanki cukru,
15 dkg margaryny,
4 żółtka,
0,5 szklanki mleka,
4 dkg drożdzy,
farsz makowy
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej tortownicy, pozostawiając między nimi spore odstępy. Wierzch posmarować białkiem i odstawić do podrośnięcia. Piec przez 30 minut w 160 stopniach, po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni i piec do zarumienienia, aż boki będą lekko odstawały. Z podanej porcji powinno wyjść 10 -12 ślimaków na dużą tortownicę.











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
