Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił.
Składniki;
Reklama
1 kg ziemniaków,
2 jajka,
5 dag mąki ziemniaczanej,
sól,
Wykonanie;
Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę. Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia na wierzch, potem jeszcze 2 minuty.
Reklama










![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
