Jak upiec idealne pierniczki??? Oto jest pytanie:) Mam nadzieję, że nasze, z przepisu pani Haliny, będą Wam się podobać:) Dobrej zabawy przy dekorowaniu:)
Składniki:
Reklama
10 dkg cukru drobnego Diamant,
30 dkg maki,
pół szklanki miodu,
łyżeczka przyprawy korzennej,
łyżka masła,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka.
Lukier:
10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,
1 białko.
Wykonanie:
Podgrzewamy miód aż do zagotowania. Przesiewamy mąkę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brązowym.
Reklama