Reklama
Nalewka pigwowa w Polsce jest bardzo popularna.Niespotkany aromat „polskiej cytryny”. Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj…królowa nalewek;)
1 kg pigwy,
1/2 kg cukru,
100 g miodu,
kilka gożdzików,
kora cynamonu,
skórka z pomarańczy,
1 litr wódki
Wykonanie;
Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując cukrem. Zalewamy miodem. Zamykamy szczelnie i odkładamy na 4 dni. Po tym czasie zlewamy, dodajemy cynamon, skórkę z pomarańczy oraz goździki. Zalewamy wódką w stosunku 1:1. Przechowyjemy około 5 tygodni. Nastepnie po tym czasie przelewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż nabierze mocy;)
/inspirowane przepisem z magazynu Kuchnia/
Reklama











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
