Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Pigwówka

BLOG anioly banner

Reklama

Nalewka pigwowa w Polsce jest bardzo popularna.Niespotkany aromat „polskiej cytryny”. Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj…królowa nalewek;)

Składniki;pgwowka

1 kg pigwy,
1/2 kg cukru,
100 g miodu,
kilka gożdzików,
kora cynamonu,
skórka z pomarańczy,
1 litr wódki
Wykonanie;

Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując cukrem. Zalewamy miodem. Zamykamy szczelnie i odkładamy na 4 dni. Po tym czasie zlewamy, dodajemy cynamon, skórkę z pomarańczy oraz goździki. Zalewamy wódką w stosunku 1:1. Przechowyjemy około 5 tygodni. Nastepnie po tym czasie przelewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż nabierze mocy;)

/inspirowane przepisem z magazynu Kuchnia/

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj