Kochamy z mężem gruszki tak samo jak czekoladę. Gruszki kochają czekoladę a czekolada gruszki;))) Dla nas to idealne połączenie. A przepis testowaliśmy dla Was z nowego czasopisma APETYT.
Składniki;
250 g cukru,
250 g roztopionego masła,
200 g mąki tortowej,
50 g pełnoziarnistej mąki,
1/2 opakowania proszku do pieczenia,
100 g zmielonych migdałów,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
szczypta gałki muszkatołowej,
50 g orzeszków,
100 g gorzkiej czekolady,
3 jajka,
2 gruszki pokrojone w kostkę
Polewa;
300 ml kwaśnej śmietany,
100g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
Po przyprawy zapraszam do SKWORCU
Wykonanie;
Cukier mieszamy z dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Robimy polewę. Czekoladę i śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek :)
źródło: Apetyt










![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
