Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie :) Dzisiaj proponuje placek klasyk… ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste, słodkie… mniam
Składniki;
Ciasto drożdżowe słodkie;
200 ml letniego mleka,
40 g świeżych drożdży,
1/3 łyżeczki soli,
500 g mąki pszennej,
100 g cukru,
5 żółtek + 2 jajka,
150 g masła,
50 g śmietanki 36 %,
Nadzienie;
600 g rabarbaru,
3 łyżki cukru trzcinowego,
skórka otarta z 1/2 cytryny,
ziarenka wanilii,
Kruszonka;
75 g masła,
szczypta soli,
100 g mąki,
75 g cukru trzcinowego,
Wykonanie;
Ciasto: Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 30 minutach rozczyn powiększy swoją objętość. Masło ucieramy na puszyste z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym jajku ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn. Wyrabiamy. Wlewamy śmietankę a następnie w dwóch partiach masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy około 20 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną sól. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Przekładamy na blaszkę.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Nadzienie: Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii.
Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Robimy kruszonkę: cukier i masło łączymy z mąką i solą. Mieszamy aż powstaną grudki. Posypujemy placek. .
Pieczemy około 30 minut…smacznego