Reklama
Skubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych.
ciasto
1\2 kg mąki
250 g margaryny
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
beza
5 białek
3\4 szkl. cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki ubić
dodatkowo
1 kg jabłek startych na tarce
cynamon
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach.
Reklama











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
