Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Szybki drożdżowiec

blog_anioly1

Reklama

Ostatnio jakoś focimy tylko ciasta, które pieczemy :) Może to i lepiej… ciasta są ok :) Dzisiaj też bardzo dobre drożdżowe ;)

Składniki;

10 dkg drożdży,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
1 szklanka oleju,
3/4 szklanki letniego mleka,
4 szklanki mąki

Wykonanie;

W misce układamy warstwowo składniki. Na dno miski rozkruszamy drożdże. Cukier waniliowy, cukier i jajka roztrzepujemy razem i wylewamy na drożdże. Następnie wlewamy olej i mleko. Na koniec mąka. Taką gotową miskę odstawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu aż drożdże wypłyną na wierzch. Po tym czasie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do foremki. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Jak wyrośnie ponad normę /ok. 15 minut/ zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 50 minut.

Wykonanie krok po kroku kliknij

drożdżowiec

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj