No i testowaliśmy dla Was przepis z magazynu Kuchnia. Tym razem tarta ze śliwkami…tarta czekoladowa;) jest to jedna z lepszych tart jakie jadłam. czekoladowy kruchy spód, łamany kwaskowościa śliwek i smakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy….i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy…
Ciasto;
200 g mąki,
3 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
szczypta soli,
100 g zimnego masła,
ekstrakt z wanilii,
1 lekko ubite białko,
Nadzienie;
1 pomarańcza,
2 łyżki masła,
50 g cukru,
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki
Wykonanie;
Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej wody, ekstrakt wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wykładamy na tartę. Brzegi tarty smarujemy lekko ubitym białkiem i oprószamy resztą cukru. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut.
Pomarańcze sparzmy i obieramy ze skórki. Skórkę kroimy w wąskie paseczki. Te siekamy drobno. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy rozmaryn i ekstrakt z wanilii. Dodajemy do tej masy śliwki. Podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy 5 minut. Owoce z powstałym sokiem rozkładamy na lekko podpieczony spód i pieczemy jeszcze około 35 minut. Do masy owocowej wg. nas można dodać trochę żelatyny, gdyż potem tarta nie będzie aż tak wodnista, ale niekoniecznie trzeba:)











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
