Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Tarta rabarbarowa

BLOG anioly banner

Reklama

Minęły pierwsze urodziny bloga… Dzięki, że go odwiedzacie! No to świętujemy tartą ;)

Składniki;

Ciasto;

20 dkg mąki,
8 łyżek cukru pudru,
12 dkg masła,
sól,
4 dkg sproszkowanych migdałów,
Nadzienie;

2 łyżki brązowego cukru,
1 cukier waniliowy,
200 l śmietanki kremówki,
2 żółtka,
jajko,
10 dkg cukru,
25 dkg rabarbaru,

Wykonanie;

tarta1
Fot. Tomasz Nobilec/TN Foto

Ciasto – Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut.
Nadzienie – Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy cukrem i odstawimy na godzinę.Żółtka i jajko mieszamy ze śmietanką, cukrem waniliowym. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i zalewamy go masa jajeczno- śmietankową. Wierzch posypujemy cukrem brązowym. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut.

wg „Moje gotowanie – ciasta na lato”

Reklama

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj