Smaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.
Składniki:
500g cebuli
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki pszennej
2,5 szkl.wywaru z warzyw
2,5 szkl. mleka
2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
1 liść laurowy
1 marchewka grubo starta
sól, pieprz
natka pietruszki
Biskwity serowe
1,5 szkl. mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1\4 szkl. masła
4 łyżki startego parmezanu
jajko
1\3szkl. mleka
Wykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednią ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.
Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego!!!











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
