Strona główna Twoje miasto

ANIOŁY W KUCHNI: Zupa cebulowa z biskwitami serowymi

blog_anioly1

Reklama

Smaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.

Składniki:

cebulowa

500g cebuli
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki pszennej
2,5 szkl.wywaru z warzyw
2,5 szkl. mleka
2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
1 liść laurowy
1 marchewka grubo starta
sól, pieprz
natka pietruszki

Biskwity serowe

1,5 szkl. mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1\4 szkl. masła
4 łyżki startego parmezanu
jajko
1\3szkl. mleka

Wykonanie:

Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebulę i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.

W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednią ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.

Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego!!!

 

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj