Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Barszcz ukraiński

apetyczna_blog

Reklama

Każdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń tyle przepisów. Zupa ma wspaniały smak, jest sycąca i najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno – zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.

Składniki:

1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej
2 suszone prawdziwki
6 średnich buraków
3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego
2 – 4 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
4-5 łyżek octu 10 %
50 dag białej fasoli
250 ml słodkiej śmietanki 12 %
2 – 3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
30 dag mięsa wieprzowego z kością,
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por, tylko biała część
1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera i połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą część buraków kroimy w słupki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu.

2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy, dokładamy również koncentrat pomidorowy i wlewamy słodką śmietankę. Doprawiamy do smaku solą solą, pieprzem, cukrem, octem.

barszcz2

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj