chleb2Dzisiejszy pyszny chleb, jeszcze ciepły, moje dzieci zajadają się nim z masłem :). Mąka pszenna i razowa z dodatkiem otrąb kupionych w młynie, wyszło fantastycznie! Chrupiąca skórka i miękki miękisz.

Składniki na 1 dużą formę lub na dwie małe keksówki:

Reklama

40 dag mąki pszennej
15 dag mąki razowej
6 dag drożdży
łyżeczka cukru
400 ml letniej wody
1/4 szklanki sezamu
3/4 szklanki otrąb
1 łyżeczka soli

1. Drożdże rozpuść z cukrem w szklance letniej wody, odstaw na 15 minut aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

2. Mąkę przesiej do miski, dodaj otręby, sezam, fermentujący rozczyn oraz resztę wody, dobrze wymieszaj, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w misce szczelnie zakrytej folią do żywności na ok. 30 minut, aby podwoiło swoją objętość.

3. Formę wysmaruj olejem, boki i spód posyp sezamem, przełóż ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 C, czas pieczenia 55 minut. Upieczony chleb przełóż na kratkę kuchenną aby odparował.

chleb6

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj