Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Chrzan bieszczadzki z kurkumą

apetyczna_blog

Reklama

Miałam okazję skosztować tego specjału podczas wycieczki w Bieszczady, w zimowy poranek do śniadania Ewa poczęstowała nas chrzanem z dodatkiem kurkumy. Różne chrzany jadłam i w skali od 1-10 ten przepis jest strzałem w 10 – tkę :) Dodaję ten przepis, bo Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i jeśli uda się Wam kupić korzeń chrzanu to polecam domowy wyrób, bo oprócz walorów smakowych posiada również przepiękny słoneczny kolor.

Składniki na 6 małych słoików:

1/2 kg chrzanu
1 szklanka octu winnego
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie żel fixu 3:1

Po kurkumę proszę zajrzeć do www.Skworcu.com.pl

1. Chrzan obrać i zetrzeć na wiórka, wymiesza z cukrem, octem winnym, solą i kurkumą. Odstawić na 15 minut.

2. Podgrzewać 20 minut na małym ogniu przez 20 minut, mieszać. Zdjąć z ognia i wsypać środek żelujący. Mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Gorący chrzan przekładamy do słoików, nie pasteryzujemy.

Chrzan podczas tarcia może doprowadzić do łez, więc polecam otworzyć szeroko okno i zrobić przeciąg, jak również dobrym sposobem będzie założenie gogli, żeby nie podrażnić oczu.

chrzan

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj