Domowe pachnące drożdżówki z pyszną kokosową kruszonką :), spróbujcie zrobić je sami!. Kokos dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
Składniki na ok. 15 sztuk:
1 kg mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
600 ml ciepłego mleka
20 dag cukru
10 dag masła
szczypta soli
Kruszonka:
10 łyżek wiórków kokosowych
7 dag masła
7 dag cukru
15 dag mąki
Do posmarowania:
1 żółtko
2-3 łyżki mleka
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać do miski, na środku mąki zrobić wgłębienie. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Wlać rozczyn do mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
2. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać ciepłe mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ok. 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0.5 cm.
3.Wykrawać owalne lub okrągłe drożdżówki . Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.
4. Przygotować kruszonkę. Masło, kokos, mąkę, cukier zagnieść. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować przygotowane wykrojone ciasto, obficie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.
Czy można sprawić aby „apetyczna babeczka” nie wyskakiwała jako news. Żywcem nie pasuje.