Reklama

Zupełnie zaskakujący smak, dodatek cytryny i mięty sprawia, że dżem jest cytrusowy i świeży. Z pewnością cukinia sama w sobie nie jest kojarzona ze słodkimi przetworami, ale ten dżem to prawdziwy smakołyk, musicie wypróbować, zróbcie chociaż kilka słoików na próbę.

Składniki:

Reklama

– 1 kg cukinii bez skóry i pestek
– 15 dag cukru
– 1 cytryna, sok i otarta skórka
– 1 galaretka cytrynowa
– szczypta kwasku cytrynowego
– gałązka mięty

1. Cukinie obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondlu łączymy ze sobą cukinie, cukier, liście mięty, kwasek cytrynowy, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy cały sok. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, blenderem rozdrabniamy na papkę, dosypujemy galaretkę i mieszamy. Wrzący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do wystudzenia.

dżem z cukinii Apetyczna Babeczka

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj