Pyszny obiad w 15 minut? Oczywiście! Grillowany kurczak w sosie sojowym z dużą ilością sałaty w czosnkowym dressingu poleca się na obiady i kolacje.
Składniki dla 4 osób:
2 filety z kurczaka
Marynata do mięsa
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka majeranku
– 3 łyżeczki oleju rzepakowego
– sól
– pieprz
Miks sałat ok. 10-12 dag
– roszponka, rukola, sałata lodowa
Dressing do sałaty:
– 1/4 szklanki oliwy
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 1/2 łyżeczki majeranku
– sól
– pieprz
– cukier
Zioła, przyprawy i sos sojowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. Przygotować marynatę do mięsa. Fileta umyć, osuszyć i natrzeć olejem z przyprawami. Rozgrzać grill elektryczny lub patelnię grillową. Grill wykładam papierem do pieczenia aby mięso było bardziej soczyste, a płytki grilla pozostaną czyste. Filet jest gotowy po około 10-12 minutach po zapiekaniu w grillu 1000 W. Gorące mięso kroimy na małe paski i podajemy z sałatą.
2. Dressing mieszamy z sałatą i podajemy z kurczakiem. Smacznego!