Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Gołąbki z kaszą jaglaną i grochem

apetyczna_blog

Reklama

Bezmięsna alternatywa gołąbków. Kasza jaglana w połączeniu z żółtym grochem fantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu.

Po groch, kasze i zioła zapraszam na www.Skworcu.com.pl

Składniki:golabki

1 główka białej kapusty
50 dag kaszy jaglanej
50 dag żółtego grochu
2 duże cebule
oliwa
sól
pieprz
zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia

Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego: kliknij tutaj.

1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinamy wierzchnie liście i odkładamy do przestygnięcia, potem jeszcze wycinamy z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.

2. Gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Groch gotujemy osobno. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i blanszujemy cebulę. Następnie wszystko razem mieszamy: cebulę, kaszę i groch. Dobrze przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku.

3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku. Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub sól, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty.

4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym.

 

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj