Bezmięsna alternatywa gołąbków. Kasza jaglana w połączeniu z żółtym grochem fantastycznie się komponuje, do tego zioła i blanszowana cebulka i można zasiadać do obiadu.
Po groch, kasze i zioła zapraszam na www.Skworcu.com.pl
1 główka białej kapusty
50 dag kaszy jaglanej
50 dag żółtego grochu
2 duże cebule
oliwa
sól
pieprz
zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia
Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego: kliknij tutaj.
1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinamy wierzchnie liście i odkładamy do przestygnięcia, potem jeszcze wycinamy z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.
2. Gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Groch gotujemy osobno. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i blanszujemy cebulę. Następnie wszystko razem mieszamy: cebulę, kaszę i groch. Dobrze przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku.
3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku. Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub sól, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty.
4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym.











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
