Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Jezioro łabędzie

apetyczna_blog

Reklama

Kocham lepić, tworzyć, formować, dla mnie to prawdziwa zabawa :), tak więc praca przy łabędziach była dla mnie prawdziwą przyjemnością! Najważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne, długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk.

Ciasto parzone, ptysiowe:

7 dużych jaj
500 ml wody
25 dag maki pszennej
25 dag masła lub dobrej margaryny

1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi porcjami dosypujemy mąkę i cały czas gotujemy mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Mikserem miksujemy wystudzone ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy.

2. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, formujemy szyje oraz brzuszki łabędzi.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą dobrze wypieczone i brązowe. Upieczone elementy łabędzi zsuwamy na tacę i odstawiamy do ostudzenia.

Masa śmietankowa:

600 ml śmietany kremówki
2 opakowania śmietan – fixu

1. Kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, kiedy jest już sztywna wsypujemy śmietan fixy i dobrze razem miksujemy.

Składanie łabędzi:

1.Do jednego ciasta potrzebujemy dwa krążki ciasta, szyje i jedną łyżeczkę masy śmietankowej.

2. Na dolne kółeczko nakładamy masę śmietankową, wbijamy szyje w masę, drugie kółko przecinamy na pół i dajemy na górę tworząc skrzydła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

labedzie1

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj