Kocham lepić, tworzyć, formować, dla mnie to prawdziwa zabawa :), tak więc praca przy łabędziach była dla mnie prawdziwą przyjemnością! Najważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne, długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk.
Ciasto parzone, ptysiowe:
7 dużych jaj
500 ml wody
25 dag maki pszennej
25 dag masła lub dobrej margaryny
1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi porcjami dosypujemy mąkę i cały czas gotujemy mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Mikserem miksujemy wystudzone ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy.
2. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, formujemy szyje oraz brzuszki łabędzi.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą dobrze wypieczone i brązowe. Upieczone elementy łabędzi zsuwamy na tacę i odstawiamy do ostudzenia.
Masa śmietankowa:
600 ml śmietany kremówki
2 opakowania śmietan – fixu
1. Kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, kiedy jest już sztywna wsypujemy śmietan fixy i dobrze razem miksujemy.
Składanie łabędzi:
1.Do jednego ciasta potrzebujemy dwa krążki ciasta, szyje i jedną łyżeczkę masy śmietankowej.
2. Na dolne kółeczko nakładamy masę śmietankową, wbijamy szyje w masę, drugie kółko przecinamy na pół i dajemy na górę tworząc skrzydła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
