Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Keczup z przepisu naszych mam i babć

apetyczna_blog

Reklama

Jeśli jesteście zwolennikami domowych przetworów i to z nutą sentymentu to zapraszam na wspaniały keczup domowy z przepisu naszych Mam i Babć z lat 70- tych. Przepis jest zupełnym pewniakiem, jedyne co ja zmieniam to użycie blendera pod sam koniec gotowania, aby keczup był super jednolity. Nadaje się do kanapek, pizzy i do czego tylko chcecie!

Składniki:

3 kg pomidorów, ja wybieram Limo
5 dużych cebul
1 szklanka cukru
2 łyżki soli, polecam gruboziarnistą
1/4 szklanka octu 10 %
5-6 goździków
10 ziaren pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej

Po przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl

keczup1

1. Pomidory umyć, włożyć do wrzątku na kilka minut. Następnie włożyć do zimnej wody i obrać ze skórki.

2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Do garnka włożyć obrane pomidory, cebulę oraz wszystkie przyprawy oprócz octu. Gotować bez przykrycia ok 2 godzin, aby odparować połowę objętości. Pod koniec gotowania dodać ocet i gotować jeszcze ok. 30 minut.

3. Jeśli masa pomidorowa nie ma jednolitej konsystencji, lub jeśli są duże kawałki cebuli warto całość zmiksować w blenderze, aby otrzymać gładki keczup.

4. Gorącym keczupem napełniać słoje lub butelki i pasteryzować je przez 5 minut.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj