Jeśli jesteście zwolennikami domowych przetworów i to z nutą sentymentu to zapraszam na wspaniały keczup domowy z przepisu naszych Mam i Babć z lat 70- tych. Przepis jest zupełnym pewniakiem, jedyne co ja zmieniam to użycie blendera pod sam koniec gotowania, aby keczup był super jednolity. Nadaje się do kanapek, pizzy i do czego tylko chcecie!
Składniki:
3 kg pomidorów, ja wybieram Limo
5 dużych cebul
1 szklanka cukru
2 łyżki soli, polecam gruboziarnistą
1/4 szklanka octu 10 %
5-6 goździków
10 ziaren pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
Po przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl
1. Pomidory umyć, włożyć do wrzątku na kilka minut. Następnie włożyć do zimnej wody i obrać ze skórki.
2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Do garnka włożyć obrane pomidory, cebulę oraz wszystkie przyprawy oprócz octu. Gotować bez przykrycia ok 2 godzin, aby odparować połowę objętości. Pod koniec gotowania dodać ocet i gotować jeszcze ok. 30 minut.
3. Jeśli masa pomidorowa nie ma jednolitej konsystencji, lub jeśli są duże kawałki cebuli warto całość zmiksować w blenderze, aby otrzymać gładki keczup.
4. Gorącym keczupem napełniać słoje lub butelki i pasteryzować je przez 5 minut.





![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
