Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Kibiny ze szpinakiem

apetyczna_blog

Reklama

Szpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne, zielone wydanie litewskich kibin.

Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:

30 dag mąki
20 dag masła
1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin
2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli

1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą szpinakowo – twarogową, zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.

Masa szpinakowa:

1/2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku
25 dag białego sera
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
sezam do posypania

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę i czosnek drobno kroimy, przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy szpinak, dusimy chwilkę, aż szpinak się rozmrozi, mieszamy, dodajemy przyprawy, następnie patelnię odstawiamy do wystudzenia.

2. Wystudzoną masę szpinakową łączymy z białym serem i wypełniamy nią kibiny.

kibiny

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj