Jarski pyszny obiad :) czyli knedle ziemniaczane z jabłkami, niebo w gębie!. Brakuje Wam pomysłu na obiad, to bardzo proszę, sprawdzony, przetestowany przepis.
Składniki:
– 60 dag ugotowanych ziemniaków
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500
– 1 jajko
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 3 jabłka
– 10 dag masła
– 2 łyżki cukru
– cynamon
Po cynamon zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl
1. Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Obrać jabłka, pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto zrolować w wałek na stolnicy oprószonej mąką, pokroić na małe kawałki, każdy kawałek nadziewać jabłkiem i formować okrągły kształt knedla.
2. W dużym rondlu gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wrzucamy kluchy, delikatnie mieszamy żeby się nie przykleiły do spodu. Gdy wypłyną gotować nie dłużej niż minutę na małym ogniu i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
3. Masło rozpuścić z cukrem. Knedle podawać polane masłem i posypane cynamonem. Można je również okrasić kwaśną śmietaną.
Reklama
Reklama