W moim rodzinnym domu kompoty z tą właśnie mieszanką owoców wypełniały w dużej części naszą piwniczkę i nigdy nie udało się, aby dotrwały do wiosny. Jesteśmy kompociarzami i wolę ten smak dużo bardziej od soków do rozpuszczania. Dla mnie kompozycja truskawek i agrestu to idealny duet…
Składniki:
Reklama
– truskawki
– agrest
– cukier
Ważne jest aby słoje były wyparzone, a zakrętki nowe.
1. Truskawki i agrest dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, obieramy z szypułek i ogonków. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości ze zdecydowaną przewagą truskawek. Wsypujemy cukier, u mnie 1 kg cukru wystarcza na 9-10 litrowych słoików, zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
Życzę pysznych zapasów na zimę!
Reklama