Kurczak niekoniecznie tradycyjny, soczyste filety zapiekane w plastrach bekonu, duszone w świeżych i suszonych pomidorach, podawane na makaronowych tagliatellach spowodowały, że obiad znikł tak szybko, że z trudem jedną porcję pozwolono mi sfotografować dla Was :).
Składniki dla 4 – 5 osób:
3 filety z kurczaka
9 plastrów bekonu lub boczku
150-200 ml słodkiej śmietanki 12%
10 pomidorów suszonych w oliwie
2-3 łyżki oliwy w której macerowały się pomidory
garść pomidorków koktajlowych, u mnie słodka odmiana daktylowa
sól
pieprz
świeża cebula dymka, zielona i biała część
Dodatkowo:
40 dag makaronu tagliatelle
1. Mięso myjemy, osuszamy, każdy filet przecinamy wzdłuż na trzy części, lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdą część fileta owijamy plastrem bekonu.
2. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem oliwy z suszonych pomidorów. Mięso z bekonem obsmażamy z dwóch stron na rumiano razem z drobno pokrojoną cebulą dymką, podlewamy śmietanką, dodajemy suszone i świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy.
4. Na talerze nakładamy przygotowany makaron, układamy pocięte w plastry filety drobiowe, polewamy sosem i posypujemy zieloną częścią dymki.










![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
