cyna8Aromatyczne, pachnące cynamonem domowe drożdżówki… mniam pyszne :) Idealne na jesienne śniadanie!

Składniki na ok. 15 sztuk:

Reklama

70 dag mąki
5 dag drożdży
6 łyżek cukru
2 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka
3 jaja
10 dag roztopionego ciepłego masła

Do nadzienia:

8-10 dag roztopionego masła
4-5 łyżek miodu
2 łyżki cukru
4-5 łyżeczek cynamonu
1 łyżeczka mielonej wanilii

Dodatkowo:

1 roztrzepane jajko do smarowania + 2 łyżki mleka

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować.

2. Mąkę, sól, roztopione ciepłe masło i zaczyn drożdżowy łączymy ze sobą, dodajemy jajka ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.

3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masą cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę.

4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki w dużych odstępach i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Lekko wyrośnięte drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu można wierzch polać lukrem.

cyna7

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj