Pochmurny leniwy dzień, słodkiego mi się chce! A póki co ledwo obiad ogarnięty, ale jak już domownicy mają pełne brzuchy to można pomyśleć o małym „co nieco”…. Korzystając z przerwy na kawę spisuję dla Was przepis na pyszne moskole z roztapiającym się masłem, a potem biorę się za ciasteczka.
Moskole:
1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
50-60 dag mąki pszennej
2 jaja
sól
Masło czosnkowe:
10-15 dag masła
3-5 ząbków czosnku
zioła: majeranek, tymianek, bazylia
sól
1. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do miękkiego masła, dodajemy szczyptę soli, zioła, ugniatamy widelcem i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy kulkę, przekładamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki.
2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki i opiekamy na patelni bez tłuszczu. Gotowe moskole podajemy posmarowane zewnątrz lub w środku masłem czosnkowo – ziołowym.






