Pochmurny leniwy dzień, słodkiego mi się chce! A póki co ledwo obiad ogarnięty, ale jak już domownicy mają pełne brzuchy to można pomyśleć o małym „co nieco”…. Korzystając z przerwy na kawę spisuję dla Was przepis na pyszne moskole z roztapiającym się masłem, a potem biorę się za ciasteczka.

ReklamaPobierz grafikę aby zobaczyć

Moskole:

1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
50-60 dag mąki pszennej
2 jaja
sól

Masło czosnkowe:

10-15 dag masła
3-5 ząbków czosnku
zioła: majeranek, tymianek, bazylia
sól

1. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do miękkiego masła, dodajemy szczyptę soli, zioła, ugniatamy widelcem i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Formujemy kulkę, przekładamy na talerzyk i odstawiamy do lodówki.

2. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól i mąkę, zagniatamy ciasto rękami. Mąkę dawkujemy wg. potrzeby, ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Formujemy płaskie okrągłe placki i opiekamy na patelni bez tłuszczu. Gotowe moskole podajemy posmarowane zewnątrz lub w środku masłem czosnkowo – ziołowym.

moskole

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj