Podaję Wam przepis na super proste i pyszne pączki. Ciasto na piwie pięknie wyrasta, ma słodkawy pyszny smak. Z tej ilości składników wychodzi ok. 40 sztuk pączków. Wszystkie składniki na pączki jak mąka, jajka, piwo i cała reszta powinna mieć taką samą pokojową temperaturę, warto wszystko wystawić na blat kuchenny na ok. 2 godziny przed planowanym zagniataniem ciasta.
Składniki na ciasto drożdżowe:
– 1 i 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 z pobliskiego młyna
– 13 dag świeżych drożdży
– ok. 350-370 ml piwa
– 15 dag roztopionego masła
– 3/4 szklanki ciepłego mleka
– 1 łyżeczka soli
– 3/4 szklanki cukru
– 3 całe jajka
– 3 żółtka
Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada
Wierzch: lukier, polewa, cukier puder
1. Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w letnim mleku, odstawić na 10-12 minut aby drożdże rozpoczęły fermentację.
2. Jaja z żółtkami ubić na jednolitą masę. Do suchych składników dodajemy drożdże, jaja, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba to podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy szczelnie natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość ok. 45 – 60 minut.
3. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto, spłaszczamy ręką na grubość ok 2 cm i wycinany szklanką kółka, każde nadziewamy twardą marmoladą i bardzo dokładnie sklejamy, układamy je na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, miejsce w którym były zlepiane dajemy od spodu.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju, lub mieszance oleju i smalcu. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz.
Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej temperatury tłuszczu, jeśli olej będzie za mało rozgrzany to pączki bardzo nim nasiąkną, a jeśli będzie zbyt gorący to z wierzchu pączki się przypalą, a wewnątrz zostanie surowe ciasto!