Jeśli planujecie podjadać te pierniczki w święta, to dobrze Wam radzę, zróbcie je tydzień wcześniej. Są pyszne i idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują czasu aby zmięknąć.
Składniki:
– 35 dag mąki pszennej
– 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego
– 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru
– 1 jajo
– 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier cytrynowy:
– cukier puder
– sok z cytryny
1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia do lekkiego zrumienienia 10-12 minut w 180 C.
3. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, konsystencja lukru powinna być dość lejąca. Gdy lukier zastygnie na pierniczkach odkładamy je do puszki i słoja aby zmiękły.










![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
