pierniczki2Jeśli planujecie podjadać te pierniczki w święta, to dobrze Wam radzę, zróbcie je tydzień wcześniej. Są pyszne i idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują czasu aby zmięknąć.

Składniki:

Reklama

– 35 dag mąki pszennej
– 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego
– 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru
– 1 jajo
– 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Lukier cytrynowy:

– cukier puder
– sok z cytryny

1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia do lekkiego zrumienienia 10-12 minut w 180 C.

3. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, konsystencja lukru powinna być dość lejąca. Gdy lukier zastygnie na pierniczkach odkładamy je do puszki i słoja aby zmiękły.

pierniczki1

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj