Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Pierniki żytnie z melasą

apetyczna_blog

Reklama

Gdyby tak można było bezkarnie podjadać pierniczki, ale jak? A może z mąką żytnią? Moje pierwsze żytnie pierniczki, zdrowsze od tradycyjnych, a do tego takie pyszne, że trudno im się oprzeć.

Zostałam obdarowana przez Smak-kuchni.pl pięknymi wykrawaczami w kształcie ludzika i przyznam, że zabawa w kuchni była świetna. Moje dzieci bardzo zadowolone z nowej foremki, wyrywały ja sobie z rąk i stwierdziły, że to numer jeden wśród foremek. Faktycznie potwierdzam świetnie się wycina, a ludek po upieczeniu wygląda pięknie. Zapakowaliśmy część pierniczków, aby obdarować nimi znajomych. Z początku zastanawiałam się czy powinnam je ozdobić i polukrować, ale po wyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!

Składniki na ciasto piernikowe:pierniki10

2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop
2 jaja
1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego
2 płaskie łyżeczki sody
2 czubate łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do skarmelizowania:

2-3 łyżki cukru
6-7 łyżek wody

1. Melasę lub miód gotujemy z cukrem, intensywnie mieszamy, a następnie odstawiamy do studzenia. Na małej patelni karmelizujemy 2-3 łyżki cukru, gdy cukier się rozpuści dolewamy 6 łyżek wody i gotujemy razem 2-3 minuty do zupełnego rozpuszczenia cukru, gotowy karmel przelać do przygotowanego wcześniej cukru z melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia.

2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.

3. Wałkujemy dość grubo 4-5 mm i wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pierniczki stwardnieją i warto poczekać z jedzeniem dzień czy dwa, można je również szczelnie zamknąć i zostawić na święta.

pierniki4

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj