Kto ma ochotę na świąteczną choinkę z piernika ?, możecie podarować ją komuś bliskiemu, albo ozdobić nią stół w Boże Narodzenie. Przepis sprawdzony na piernik z powidłami, korzenny wyrazisty smak, a do tego słodki lukier. Dziękuję Smak Kuchni za piękną formę do wypiekania choinek, dzięki Wam spędziłam dzisiaj bardzo miłe popołudnie z moim synem dekorując Nasze drzewko.
Składniki na 1 choinkę:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 jaja
3/4 szklanki oleju
6 łyżek płynnego miodu
4 pełne łyżki powideł śliwkowych
2 pełne łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3-4 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.
2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości.
Lukier:
Składniki:
1 białko
cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
zielony barwnik spożywczy
2 woreczki
1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.
2. Do 3/4 gęstego ubitego lukru dodajemy zielony barwnik, następnie przekładamy do woreczka i wypełniamy wierzch choinki. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. Do drugiego woreczka dajemy biały lukier i robimy kontury choinki.
Dodatkowo można użyć różnych posypek do zdobienia.












![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
