Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Piernikowa choinka w lukrze

apetyczna_blog

Reklama

Kto ma ochotę na świąteczną choinkę z piernika ?, możecie podarować ją komuś bliskiemu, albo ozdobić nią stół w Boże Narodzenie. Przepis sprawdzony na piernik z powidłami, korzenny wyrazisty smak, a do tego słodki lukier. Dziękuję Smak Kuchni za piękną formę do wypiekania choinek, dzięki Wam spędziłam dzisiaj bardzo miłe popołudnie z moim synem dekorując Nasze drzewko.

Składniki na 1 choinkę:

3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 jaja
3/4 szklanki oleju
6 łyżek płynnego miodu
4 pełne łyżki powideł śliwkowych
2 pełne łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3-4 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli

choinka4

1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.
2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości.

Lukier:
Składniki:

1 białko
cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
zielony barwnik spożywczy
2 woreczki

1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.

2. Do 3/4 gęstego ubitego lukru dodajemy zielony barwnik, następnie przekładamy do woreczka i wypełniamy wierzch choinki. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. Do drugiego woreczka dajemy biały lukier i robimy kontury choinki.

Dodatkowo można użyć różnych posypek do zdobienia.

choinka6

 

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj