Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Pierogi Shreka, szpinak i bryndza

apetyczna_blog

Reklama

Zielone, wiosenne wydanie przepysznych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły! Świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków.

Ciasto na pierogi:

70 dag mąki pszennej
20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
1 jajo
gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu

Nadzienie:

75 dag gotowanych, zmielonych ziemniaków
20-25 dag bryndzy lub białego sera
pieprz
sól

pierogi ze szpinakiem

1. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do mąki razem z wodą, która się pojawi po roztopieniu, szpinak z wodą mocno podgrzewamy przed dodaniem.

2. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą.

3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone w jogurcie naturalnym z odrobiną koperku. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień warto je podsmażyć na patelni, aż ciasto się przyrumieni.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj