Zielone, wiosenne wydanie przepysznych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły! Świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków.
Ciasto na pierogi:
70 dag mąki pszennej
20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
1 jajo
gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu
Nadzienie:
75 dag gotowanych, zmielonych ziemniaków
20-25 dag bryndzy lub białego sera
pieprz
sól
1. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do mąki razem z wodą, która się pojawi po roztopieniu, szpinak z wodą mocno podgrzewamy przed dodaniem.
2. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą.
3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone w jogurcie naturalnym z odrobiną koperku. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień warto je podsmażyć na patelni, aż ciasto się przyrumieni.











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
